Tapak Suci
Pencak Silat kent vele stijlen. Sommige praten over 200, anderen over duizenden. Voor vele van deze stijlen is het moeilijk om de historie te achterhalen. Van Tapak Suci weten we het exact. De perguruan Tapak Suci werd opgericht op 31 Juli 1963 te Yogjakarta door M. Wahib, A. Dimyati, D. Hadikusuma en B. Irsjad. In deze korte tijd is Tapak Suci met een half miljoen beoefenaars uitgegroeid tot één van de grootste stijlen van Indonesië.
Tapak Suci kent veel invloeden vanuit andere silat stijlen (Cimande, Cikalong en Banten) en wordt gekenmerkt door 8 stijlfiguren, namelijk Harimau (Tijger), Katak (Kikker), Buga Mawar (Roos), Lembu (Buffel), Ikan Terbang (Vliegende vis), Rajawali (Adelaar), Naga (Draak/slang) en Merpati (Duif).
Elk stijlfiguur heeft zijn eigen sikap (pasang) en jurus. (Bijna) elke pencak silat stijl heeft ook zijn eigen langkah zo ook Tapak Suci. Het trainen van jurus en langkah op zich zegt niets. Je kunt duizenden jurus en langkah kennen, zonder ook maar iets van Pencak Silat te snappen. Jurus en langkah bieden je slechts de sleutel om het systeem en de wetmatigheden achter Pencak Silat te doorgronden en ook toe te passen.
Don Draeger beschrijft in zijn bekende boek
'Weapons and Fighting arts of the Indonesian Archipelago'
de Tapak Suci beoefenaar als een pesilat die nooit stilstaat en iedere paar seconden om zijn eigen as draait (???) Merkwaardig genoeg heb ik dit nooit als zodanig ervaren.De bela diri van Tapak Suci is kort, dodelijk en vereist minimale energie inspanning.
Bij Tapak Suci worden ook vele wapens gebruikt zoals de golok (kapmes), tjabang, Rante (ketting), de Pisau (kort mes), Kerambit, maar ook de katana (Japans zwaard), zowel in seni (kunstvorm) als in bela diri (zelfverdediging) .
Tapak Suci Osdorp onderhoudt nauwe banden met Indonesië. Regelmatig worden er reizen naar Java georganiseerd, samen met de andere scholen in Europa, om daar te gaan trainen. Nederlandse termen als 'zijwaartse trap' of 'driehoeksloop' zul je bij ons niet vinden (en dekken de lading ook niet), terwijl iedere Tapak Suci beoefenaar precies weet wat een
Harimau membuka jalan
of een
Segi Tiga
is. Dit maakt trainingen in Indonesië een stuk eenvoudiger te volgen.